Guláš z daňka není žádná věda. Vlastně by ho ani nebylo potřeba vůbec zapisovat, když už tady na Popelčinu mám guláš hovězí a zvěřinový kančí. Ale přímý směr je přece jenom přímý směr, tak ať se vám to lepší hledá. Gulášem pokračuje dančí sága, která se započala demi-glace a paštikou. Na obojí se proklikáte, když se podíváte SEM.
Suroviny:
1 kg dančího prorostlejšího masa
200 g slaniny
1 kg cibule
5 lžic sádla
1 malá plechovka rajského protlaku (cca 3 lžíce)
300 ml červeného vína (ještě lépe portského)
100 ml brandy
4 lžíce rybízové (nebo jiné pikantní) marmelády
2 stroužky česneku
sůl, 2 lžíce mleté sladké papriky, lžíce uzené papriky, špetka chilli, lžička drceného kmínu, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 10 kuliček pepře (bobkový list, nové koření i pepř používám mletý), lžíce sušeného tymiánu (nebo dvě snítky čerstvého)
Postup:
Cibuli
nakrájíme (není třeba úplně nadrobno) a v hrnci na sádle ji restujeme tak
dlouho, dokud nezačne karamelizovat a hnědnout. Guláš je lepší vařit v hrnci se
silnějším dnem, aby se cibule nepřipalovala, ale menších nápeků se vůbec
nemusíme bát, naopak. Cibulový nápek je to, co později guláši dodá chuť i
barvu, jen je třeba ho hlídat, aby se nepřipálil a nezhořkl. Pokud se nám bude
cibule moc přichytávat, je možné ji deglazovat kapkou připraveného červeného
vína a nebo hrnec na chvíli odstavit a počkat - cibule pustí vodu a půjde lépe
odškrábnout. Na restování cibule si připravíme vařečku nebo cokoliv s plochou
hranou - důležité je, aby to bylo z pevného materiálu, protože při seškrabování
cibule bude třeba trochu zabrat (a s nějakým plastovým udělátkem to půjde
špatně, to dá rozum). K cibuli přihodíme slaninu a maso, obojí nakrájené na
kostky a restujeme tak dlouho, dokud maso nepustí vodu a neopeče se dohněda.
Poté přidáme rajský protlak, zarestujeme, přihodíme prolisovaný česnek, papriku
a kmín, krátce opečeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo a nezhořklo a
do základu přilijeme víno a brandy. Alkohol necháme odvařit, přidáme všechno
ostatní koření, osolíme, zalijeme vodou (nebo vývarem) tak, aby maso bylo
ponořené a dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Přibližně v polovině dušení
přidáme i rybízovou marmeládu. Pokud použijeme přiměřené množství vývaru a
dostatek cibule, nebude třeba guláš zahušťovat. Pokud ho z nějakého důvodu
zahustit chceme nebo potřebujme, připravíme si jíšku ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké
mouky. Guláš podáváme podle chuti s čerstvým chlebem nebo s oblíbeným druhem
knedlíku, např. karlovarským, hrnkovým, houskovým klasickým, houskovým s cibulí a
petrželkou či houskovým celozrnným) a s čerstvou
cibulí.
Žádné komentáře:
Okomentovat