pondělí 27. listopadu 2017

BÍLÁ POLÉVKA


S bílou polévkou je to nějaké složité. U nás se jí vždycky říkalo bílá (asi proto, že opravdu bílá je), ale když jsem se o ní jednou zmínila před kamarádkou, která pochází ze Slovenska, dočkala jsem se téhle odpovědi: "Biela polievka? Ha ... tak to na Slovači máš niekolko druhov "bielych" polievok". Dozvěděla jsem se teda, že existuje bílá kyselá čočková, hrachová, fazolová a salátová. A že klasika je bílá kyselá bramborová s hříbky. Do ní se ovšem používají houby čerstvé (nebo sušené) a polévka se dochucuje octem, kdežto základem "naší" bílé polévky jsou houby naložené v octě, což je pro mě ta z chutnějších variant. Zkoušela jsem polévku uvařit i z hub čerstvých a dolít ocet, ale nějak to zkrátka nebylo ono. Naložené houby mají prostě specifickou chuť, díky které se tahle polévka stala mojí nejoblíbenější. Mohla bych se jí ujíst. :-) Takže máte-li po ruce domácí houbičky naložené v octu, vyzkoušejte ji. Třeba vás překvapí. No a když ne, vždycky si ji můžete uvařit i z těch čerstvých hub a octa. Postup je stejný.



Suroviny:

6 velkých brambor
malá sklenice hub nakládaných v octě
1 střední cibule
200 ml smetany
1 - 2 vejce
sůl, po 6 kuličkách pepře a nového koření, 2 bobkové listy

Postup:

Koření zavážeme do pláténka nebo skřípneme do čajítka. Cibuli oloupeme, ale necháme ji v celku. Brambory nakrájíme na malé kostičky a společně s cibulí a kořením je vložíme do studené vody. Přivedeme k varu a vaříme do té doby, dokud brambory nezměknou. Teprve poté k nim přidáme houby i s lákem (lák nešiďte, je důležitý, i když nevypadá vábně). Vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Pak vyjmeme koření a vlijeme smetanu. Krátce provaříme, případně dosolíme nebo dochutíme kapkou octa, do polévky vmícháme 1 - 2 rozkvrdlané vejce (podle chuti) a necháme ho vysrážet.





Žádné komentáře:

Okomentovat