Suroviny:
1 kg vypeckovaných švestek
500 g cukru
2 lžičky mletého badyánu
2 - 3 lžíce balsamica (podle chuti)
2 lžíce rumu
Postup:
Vypeckované švestky pokrájíme na menší kousky a svaříme je v hrnci na polovinu objemu. Švestky mají dostatek pektinu a není tedy třeba používat žádný želírovací prostředek, ale tekutinu je potřeba zredukovat tak, aby měla marmeláda správnou hustotu a netekla. Cukr zároveň slouží jako konzervant - pokud bychom chtěli snížit množství cukru, je potom dobré přece jenom použít například Gelfix, aby se marmeláda nekazila. Poté k základu přidáme cukr a všechny ostatní suroviny, provaříme tak, aby se cukr rozpustil, a horkou marmeládu plníme do čistých vyvařených sklenic, které zavíčkujeme, postavíme na hlavičku a necháme úplně vychladnout, aby víčko chytlo.
Žádné komentáře:
Okomentovat