pátek 26. května 2017

PEČENÉ KRŮTÍ PO PROVENSÁLSKU S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU



Suroviny:

krůtí horní stehno
150 - 200 g hlívy ústřičné
200 g slaniny
3 plátky másla
1 lžíce oleje
200 ml suchého bílého vína
pepř, sůl, směs provensálských bylin podle chuti (estragon, rozmarýn, tymián, saturejka, oregáno, bazalka, případně levandule) - čerstvé, máme-li, jsou samozřejmě lepší

Postup:

Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme na pánvi. Přemístíme ji do pekáče, k výpeku do pánve přidáme plátek másla a na větší proužky nakrájenou hlívu, kterou přibližně 5 minut opékáme. I tu přemístíme do pekáče a nakonec na pánvi ze všech stran zprudka zatáhneme maso. To v pekáči osolíme, opepříme a okořeníme podle chuti, podlijeme vínem, přidáme zbývající máslo a přiklopené pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně hodinu. Ke konci teplotu zvýšíme na 220 stupňů a odstraníme víko, aby se kůže vypekla dokřupava. Maso během pečení podléváme. Podáváme třeba s bramborem, nebo s bramborovým knedlíkem.







Žádné komentáře:

Okomentovat