150 g hladké bílé mouky
20 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného)
1 vrchovatá lžička soli
1 lžíce oleje
90 ml vlažné vody
voda
bílek z jednoho vejce
sezam
Pokud používáme čerstvé droždí, rozdrobíme ho nejprve do mističky a
utřeme se lžičkou cukru do tekuta. Přidáme lžíci mouky, vodu a umícháme řídké
těstíčko - kvásek - které necháme na teplém místě odpočívat tak dlouho, dokud
se neprobudí.

Do mísy dáme mouku, sůl, olej a vlažnou vodu, přidáme vzešlý kvásek a
nejprve vařečkou a potom rukou zaděláme hladké nelepivé těsto (těsto se nejlépe
propracovává na pomoučněné ploše, s moukou ale šetříme, aby pak těsto nebylo
příliš tuhé). To přemístíme do olejem vymazané mísy a necháme ho na teplém
místě kynout tak dlouho, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem.
Pak ho vyklopíme na pomoučněný povrch a rozdělíme na čtyři stejné
díly, které ještě každý zvlášť propracujeme tak, aby nám vznikla hladká koule.
Tu rozválíme do tenkého a dlouhého hada, jehož konce důkladně zamáčkneme k
sobě.
Do talíře nalijeme přibližně 500 ml vody, ve které důkladně rozkvrdláme vaječný bílek. V tomto roztoku pak namáčíme jednotlivá kolečka těsta, která
následně obalujeme v sezamu a odkládáme na pečícím papírem vyložený plech, kde
je necháme ještě 15 minut nakynout.
Kroužky pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů 15 - 20 minut,
dokud povrch těsta pod sezamem nezezlátne.




Žádné komentáře:
Okomentovat