Náramně rychlá. Krémová. Tak akorát na zimu, ideální pro milovníky celeru.
1 velký bulvový celer
3 stonky řapíkatého celeru
silnější plátek másla
100 ml smetany
šťáva z jednoho pomeranče
sůl, mletý bílý pepř, kousek čerstvého zázvoru (nebo lžička mletého), nastrouhaná kúra z jednoho pomeranče (nebo 2 lžičky mleté), špetka muškátového oříšku
Postup:
Postup:
Bulvový celer oloupeme a nakrájíme ho na větší kostky. Ty osmahneme v hrnci na rozpáleném másle. Zalijeme je vodou (nebo vývarem) a na mírném ohni vaříme tak dlouho, dokud celer nezměkne. Přidáme zázvor, pomerančovou kúru a muškátový oříšek, a všechno společně rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Vrátíme základ na sporák a provaříme ho, aby se spojily chutě. Poté ho osolíme, opepříme, vlijeme smetanu a dochutíme hotovou polévku pomerančovou šťávou.
Řapíkatý celer nakrájíme a ve vroucí osolené vodě ho uvaříme na skus. Poté ho prudce zchladíme ledovou vodou, aby si udržel barvu. Do polévky ho přidáváme těsně před podáváním.
Žádné komentáře:
Okomentovat