sobota 10. září 2016

LOSOS S PIKANTNÍ HOŘČIČNOU OMÁČKOU A BYLINKOVÝMI BRAMBORAMI


Budu trochu brblat.  Mám ráda ryby. Ty sladkovodní, naše. Candáty, štiky a hlavně kapry, nad kterými většina lidí ohrnuje nos. Lososa zas až tak ráda nemám. Přijde mi tak nějak bez chuti. U sladkovodních ryb hraje první roli chuť jejich masa, u lososa je to naopak – bez nějaké dobré, pikantnější omáčky je jeho konzumace celkem o ničem. Takže zatímco kapra na másle si dám klidně jen tak, bez přílohy, samotný osolený a na másle opečený losos za moc nestojí. Filet z něho má ovšem jednu velikou výhodu - pořídíte ho bez kostí. A kosti jsou jednou z překážek v hojnější konzumaci ryb u velké části populace, což celkem chápu (i když mně nevadí).


Suroviny:

2 filety z lososa
4 lžíce celých hořčičných semínek (žlutých a hnědých) a nebo domácí hořčice podle chuti (jak na ní se můžete podívat TADY) (hnědá semínka jsou o něco pikantnější, mícháme podle uvážení)
1 lžíce francouzské hořčice
1 lžička medu
100 ml smetany
50 ml bílého vína
plátek másla
pepř, sůl, estragon (a další čerstvé zelené bylinky na brambory)

Postup:

Hořčičná semínka zalijeme trochou horké vody a necháme je nabobtnat (s domácí hořčicí si tenhle krok ušetříme). Přemístíme je do rendlíku, přidáme francouzskou hořčici, smetanu, víno, med, čerstvě mletý pepř a nasekaný estragon (používáme-li sušený, je lepší poté omáčku přepasírovat), opepříme a krátce provaříme. Podle potřeby omáčku buď zredukujeme, nebo naopak doředíme vínem. Zahušťovat není třeba! Do hotové omáčky vmícháme na zjemnění plátek másla (už dále nevaříme) a udržujeme ji teplou. Lososa omyjeme, osušíme ho papírovou utěrkou a osolíme a opepříme podle chuti. Osmažíme ho z obou stran zprudka na rozpáleném másle (pokud je s kůží, tou nejprve dolů, u velmi čerstvých ryb se doporučuje kůži několikrát naříznout, aby se filet nezkroutil). Doba smažení je individuální podle tloušťky filetu, obecně ale platí, že ho není třeba dlouho týrat, aby se nevysušil. Do brambor zašťoucháme plátky másla a nasekané bylinky, přidáme lososa, kterého na talíři přelijeme omáčkou, a podáváme.




Žádné komentáře:

Okomentovat