sobota 24. září 2016

JEHNĚČÍ KOLÍNKO NA ČERVENÉM VÍNĚ S PEČENÝM ČESNEKEM A ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY SE ŠPENÁTEM





Suroviny:

2 jehněčí kolínka
3 středně velké červené cibule
2 dobře vyzrálá rajčata
2 stroužky česneku
300 ml červeného vína
přibližně 2 lžíce tuku (já použila pouze přepuštěné máslo, ale je fajn ho nakombinovat se sádlem)
plátek másla
pepř, sůl, po 3 větvičkách rozmarýnu a tymiánu, pár lístků šalvěje
4 velké hrsti čerstvého baby špenátu (nebo pokrájeného klasického)

2 celé česnekové palice
pár kapek olivového oleje

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozpáleném tuku ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku, na poloviny rozkrojená rajčata a čerstvé bylinky. Obě kolínka zatáhneme v pánvi po cibuli. Položíme je do pekáčku na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů 2 - 2,5 hodiny. V polovině pečení ho obrátíme. Mezitím si na té samé pánvi svaříme špenát - stačí ho jen krátce prohnat teplem, aby slehl, a potom ho lehce vmícháme do rozšťouchaných, máslem omaštěných brambor. Vyjmeme maso z pekáčku, odložíme ho stranou a udržujeme ho v teple. Základ z pečení propasírujeme zpátky do pánve. Nezahušťujeme ho, pouze zredukujeme podle potřeby a dochutíme solí a pepřem, pokud je třeba. Ke konci v něm pomalu rozpustíme plátek másla, které omáčku zjemní a vyhladí (už nevaříme!).
Česnek na šířku rozkrojíme - stačí odkrojit přibližně jednu třetinu palice, je ale důležité, aby byl nakrojený každý stroužek. Lehce ho pokapeme olejem, osolíme a v zakrytém pekáčku ho pečeme přibližně hodinu (stačí ho tedy přidat k masu do trouby v okamžiku, kdy maso otáčíme).







Žádné komentáře:

Okomentovat