Suroviny:
1 kg hovězího zadního
200 g špeku
2 středně velké mrkve
2 středně velké petržele
kus celeru
2 středně velké cibule
300 ml červeného vína
2 lžíce sádla
2 lžíce másla
pepř, sůl, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček jalovce, 1 stroužek česneku
Postup:
Maso našpikujeme (proužky špeku předtím vložíme do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat), potřeme lehce olejem a v rozpáleném hrnci ho ze všech stran opečeme dohněda, aby se zatáhlo. Odložíme ho stranou, do hrnce přidáme sádlo a osmahneme na něm cibuli. K cibuli přihodíme na kostičky nakrájenou zeleninu a opékáme, dokud nechytne zlatou barvu. Úplně nakonec přihodíme prolisovaný česnek a krátce zarestujeme. Do hrnce vrátíme zatažené maso, přidáme sůl a všechno koření a víno. Maso zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, přiklopíme ho pokličkou a dusíme na mírném ohni doměkka (1,5 - 2 hodiny podle druhu masa). Poté maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme ho v teple. Obsah hrnce důkladně propasírujeme přes jemné síto. Omáčku podle potřeby vařením zredukujeme tak, aby nebylo třeba ji zahušťovat. Ke konci v ní pro zjemnění rozpustíme máslo. Hovězí na víně podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
.
Žádné komentáře:
Okomentovat