čtvrtek 28. července 2016

UZENÁ ZELŇAČKA S HOUBAMI


Suroviny:

přibližně 500 g kysaného zelí
přibližně 500 g uzeného masa (já měla uzenou krkovici bez kosti, ale podaří-li se vám sehnat něco s kostí, či přímo žebra, je to ideální, vývar bude silnější)
3 hrsti sušených hub
200 g zakysané smetany
2 velké mrkve
2 velké cibule
2 lžíce sádla
sůl, mletý kmín, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
2 lžíce másla + 2 lžíce hladké mouky na jíšku

Postup:

Uzené vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a bobkový list, přivedeme k varu a táhneme asi hodinu. Poté maso vyjmeme, vývar přecedíme a přidáme pokrájené zelí a houby. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na rozpáleném másle, přidáme kmín a na půlkolečka nakrájenou mrkev, kterou osmahneme dozlatova. Obsah pánve přihodíme do hrnce a základ přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Poté polévku zahustíme jíškou, přibližně 15 minut ji provaříme a vlijeme zakysanou smetanu, kterou jsme předtím rozmíchali ve studené vodě (tím zabráníme jejímu sražení). Přidáme pokrájené maso, krátce prohřejeme a můžeme podávat.





Žádné komentáře:

Okomentovat