neděle 5. června 2016

ZNOJEMSKÁ OMÁČKA S RÝŽÍ


Suroviny:

1 kg hovězího masa (zadní, plecko, roštěnec)
100 g špeku
2 velké cibule
5 nakládaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
pepř, sůl
jíšku ze 2 lžic sádla a 2 lžic hladké mouky

Postup:

Špek pokrájíme na menší kousky a rozškvaříme ho v hrnci se silnějším dnem. Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dohněda (tak, aby se nespálila a nezhořkla, ale aby dala barvu omáčce). Maso nakrájíme na silnější plátky a v hrnci ho postupně zatáhneme. Přidáme hořčici, osolíme, opepříme, zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo ponořené a přiklopené pokličkou ho na mírném ohni dusíme doměkka (podle masa přibližně hodinu a půl až dvě hodiny). Poté maso vyjmeme a odložíme stranou, Omáčku propasírujeme, podle potřeby dochutíme solí nebo pepřem a přidáme na půlkolečka nakrájené okurky. Zahustíme ji jíškou a minimálně dalších 15 minut provaříme. Vrátíme maso, které prohřejeme. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.












Žádné komentáře:

Okomentovat