sobota 5. prosince 2015

MÁSLOVÝ KRÉM NASTAVOVANÝ MOUKOU

na dorty nebo do cukroví - zkrátka univerzální.

Suroviny:

250 ml vody*
100 ml rumu (nebo pár kapek vanilkového extraktu)
200 g másla
50 g hrubé mouky
150 - 200 g moučkového cukru

* Do vánočního cukroví je z důvodu kazivosti krému (cukroví přece jen nějakou dobu leží v teple na mísách) lepší používat vodu, pokud ovšem krémem chcete promazávat korpus na dortu nebo ho používat do čehokoli s rychlou spotřebou, můžete použít místo vody mléko, krém bude ještě o fous lahodnější a krémovější. 

Postup:

Z vody, rumu a mouky uvaříme na velmi nízkém plameni za stálého míchání hustou kaši (prohříváme ji nejméně 20 minut). Tu necháme za občasného promíchání úplně vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a poté do něho po kouskách zašleháme moučnou kaši. Vzniklý krém dochucujeme dále podle potřeby kořením, kakaem nebo třeba mletými ořechy.
Aby se krém nesrážel, máslo by mělo mít stejnou teplotu jako kaše a ostatní přísady. Nejjednodušší je připravit si všechny suroviny den dopředu a nechat je přes noc odstát při pokojové teplotě. Moučnou kaši je ale potřeba zakrýt fólií, aby neokorávala.

Žádné komentáře:

Okomentovat