Pro borovicový sirup platí v podstatě totéž co pro sirup smrkový. Při jeho výrobě se postupuje stejně a i jeho účinky jsou velmi podobné - při nemocech příznivě ovlivňuje horní cesty dýchací. Navíc má silné antibakteriální a antiseptické účinky, působí močopudně a použít se dá také jako mírné sedativum. I sběr borovicových výhonků je stejný jako u smrkových, tedy doporučuje se trhat je v průběhu května, kdy mají v sobě nejvíce účinných látek. Výhonky je třeba trhat jen ty, které nepřesáhnou délku 12 centimetrů. Pokud se chystáte borovicový sirup vyrobit, koukněte prosím i na předchozí článek o sirupu smrkovém, kde jsem se rozepsala o něco víc. Najdete ho TADY.
1 kg mladých borovicových výhonků
500 - 800 g cukru (podle potřeby)
Postup:
Výhonky opláchneme pod tekoucí vodou a necháme je důkladně okapat. Poté je pěchujeme do sklenice a prosypáváme cukrem. Začínáme vrstvou výhonků a končíme vyšší vrstvou cukru. Sklenici uzavřeme víčkem nebo přetáhneme potravinářskou fólií a uložíme někam stranou do doby, než sirup slijeme do sterilních sklenic nebo lahví. Hotový sirup skladujeme v chladu a temnu.
Žádné komentáře:
Okomentovat