Suroviny:
600 g polohrubé mouky
30 g droždí
100 g másla
120 g cukru krupice
4 žloutky
půl lžičky soli, lžička sušené citronové kůry, půl lžičky mletého anýzu
Postup:
Droždí utřeme s trochou cukru do tekuta, přidáme lžičku mouky, trochu mléka, promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a po rozpuštění k němu přilijeme odměřené mléko, aby se zchladilo. V míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme kvásek, mléko s máslem, žloutky a zaděláme hladké a nelepivé těsto. To necháme po utěrkou kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ho "srazíme" - prohněteme vařečkou nebo rukou, aby kleslo, a necháme ho vykynout znovu. Těsto tak bude zralejší a chutnější. Vykynuté těsto rozdělíme na kousky o stejné hmotnosti a každý zabalíme do hladké kuličky. Necháme je přikryté kynout na plechu vyloženém pečícím papírem, dokud dvakrát nenarostou. Poté do nich prsty nebo dnem skleničky vytlačujeme hluboké důlky (pokud se prsty nebo sklenička lepí, stačí je potřít kapkou oleje). Důlky plníme nádivkou podle chuti. Okraje koláčů potíráme rozkvrdlaným vejcem a pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 20 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat