sobota 18. dubna 2015

VEPŘOVÁ KRKOVICE NA PEPŘI S BULGUREM

Dlouho a pomalu dušená krkovice je v Jeskyni už taková klasika a pochází z dob, kdy jsem začínala vařit a jediné maso, které jsem znala, byla právě krkovička. A protože Muž maso rád, byla v těch časech na stole poměrně často, v různých variacích. A na stole je poměrně často vlastně pořád, protože je bez práce, univerzální, dobrá, sytá a je to maso (tedy, je-li třeba kus masa jako první pomoc po náročném dni nebo bezmasém týdnu, tehdy přichází na řadu). Pochopitelně je třeba si pořídit dobrou krkovici, u dobrého řezníka. Jinak vám z ní po hodině dušení nezbude nic než pár blan a rozbředlá hromádka masa. Dobrá krkovička naopak pustí výbornou šťávu a ke konci dušení se bude přímo rozpadat a přitom zůstane krásně šťavnatá. A doporučuji koupit si silnější plát masa, klidně i 3 - 4 cm vysoký. Výhoda velkého fláku masa je v tom, že k němu můžete zvolit i lehčí přílohu. Výborný je s čerstvou i dušenou zeleninou, nebo právě s bulgurem. Muži ovšem udělám největší radost bramborami pečenými v troubě. Ať tak a nebo tak, doporučuji vyzkoušet. Otevře se vám úplně nový krkovičkový rozměr. :-)


Suroviny:

2 silné plátky vepřové krkovice
2 střední cibule
sůl, 2 - 3 lžíce směsi pepřů (černý, zelený, červený a bílý)
kapka oleje
lžička hladké mouky

Postup:

Oba plátky masa potřeme ze všech stran olejem (kápneme do dlaní, rozetřeme a maso promneme) a na hodně rozpálené pánvi je zprudka ze všech stran zatáhneme, důkladně, dohněda. Osolíme ho a odložíme stranou, do pánve přilijeme ještě lžíci oleje a přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujeme ji dohněda, podlijeme vodou, vrátíme k ní maso (i se šťávou, kterou mezitím pustilo), zasypeme ho drceným pepřem a hodinu dusíme na velmi mírném plameni. Během dušení maso kontrolujeme, alespoň jednou otočíme a případně také podléváme. Po hodině maso vyjmeme z pánve a opět ho odložíme stranou. Šťávu, ve které už se cibule během dušení téměř rozvařila, zaprášíme lehce moukou a podle potřeby buď doředíme nebo naopak odvaříme, kvůli mouce ji ale prohříváme minimálně dalších 15 minut. Ke konci vrátíme maso do pánve a necháme ho prohřát. Podáváme s bulgurem.









Žádné komentáře:

Okomentovat