středa 23. března 2016

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

pro masožrouty. :-) Maso můžete samozřejmě ubrat podle chuti a možností, ale můj Muž si na maso potrpí a tak je nádivka víc než poctivá. A takhle se také dá jíst samostatně, třeba jen tak s kyselou okurkou nebo nakládanou řepou.


Suroviny:

300 g vepřové plece
300 g dobrého uzeného masa
200 g slaniny
100 g tvrdého tučného sýra (Gouda)
5 starších housek
6 - 8 celých vajec
100 g másla
2 lžíce sádla
1 malá plechovka sterilovaného hrášku (kdo má čerstvý, použije čerstvý, ten jasně vítězí)
2 velké cibule
2 stroužky česneku
1 řapík celeru
přibližně dvacet lístků čerstvého špenátu
2 hrsti kopřiv
2 hrsti čerstvé petrželky
kousek pažitky
libeček, majoránka a ostatní zelené bylinky podle chuti
pepř, sůl, špetka muškátového oříšku a kurkumy

Postup:

Vepřové a uzené maso uvaříme v osolené vodě doměkka. Housky nakrájíme na větší kostky a v pánvi na rozpáleném másle je osmažíme. Přendáme je do větší mísy a necháme proschnout. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na sádle dozlatova. K cibuli přihodíme i na kostičky nakrájenou slaninu a na měsíčky pokrájený celer a zarestujeme. Ke konci přidáme prolisovaný česnek. Celý obsah pánve přemístíme do mísy k houskám, kam přidáme i na kostičky nakrájený sýr, na větší kousky pokrájené uvařené maso, posekaný špenát, petržel a spařené kopřivy, hrášek a zelené bylinky. V menší nádobě prošleháme vejce se solí, pepřem, kurkumou a muškátovým oříškem a celý obsah mísy jimi zalijeme. Důkladně promícháme a necháme chvíli odstát, aby housky natáhly vlhkost. Poté nádivku napěchujeme do sádlem nebo máslem vymazaných zapékacích misek a pokropíme vývarem z masa (vývar můžeme také podle potřeby přilít ještě do mísy). Fajnšmekři ještě na vrch obsahu misek položí plátek másla. Misky přiklopíme a pečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů přibližně půl hodiny, na posledních deset minut víka odklopíme a dopečeme dorůžova. Podáváme za studena i za tepla jako samostatný pokrm.





















Žádné komentáře:

Okomentovat