které se také někdy říká falešná držková, ale k tomu já se moc nekloním. Václavky přece jen mají svojí specifickou kořeněnou chuť. Když falešná držková, tak hlíva ústřičná. Každopádně - dostanete-li se k václavkám, je polévka z nich jasná volba!
Suroviny:
1 menší mrkev
1 menší petržel
kus celeru přibližně o velikosti mrkve
1 velká cibule
1 stroužek česneku
houby václavky (čím více, tím lépe, víc václavek, víc václavkové polévky)
4 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky (ještě lépe jíšky)
pepř, sůl, po lžičce mletého kmínu, sladké papriky, dvě lžičky majoránky
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle ji necháme zesklovatět. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle (nebo nakrájíme na kostičky), přihodíme ji k cibuli a opékáme dohněda. Máme-li houby čerstvé, pokrájíme je na menší kousky a opékáme společně se zeleninou. Mražené, předem opracované (já je osmažím na sádle, zaliji trochou vody a svářím 20 minut, vychladlé uložím do mrazáku) stačí použít až později. Přidáme kmín, papriku a prolisovaný česnek, krátce orestujeme, aby se koření rozvonělo a zalijeme vodou nebo vývarem. Teď teprve přidáme opracované houby. Polévku osolíme, opepříme a vaříme přibližně 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Chceme-li, zahustíme polévku jíškou a krátce provaříme (pokud zahušťujeme moukou, je třeba polévku provařit ještě dalších 15 - 20 minut). Ke konci polévku dochutíme majoránkou a můžeme podávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat