úterý 6. ledna 2015

ŠKVARKOVÉ PLACKY

zadělávané pivem.


Já nevím, jak to máte vy, ale podle mě jsou škvarkové placky od slova škvarky. Takže když už si je člověk čas od času upeče, má koukat na to, aby tam těch škvarků bylo dost. Zadělala jsem jich tedy do těsta co se dalo, přičemž polovinu jsem pokrájela nadrobno tak, aby se do těsta pořádně rozprostřela a druhou polovinu jsem přidala v celku - pro efekt. No, dobrota je to náramná, křupavá, voňavá, kmínová, za tepla nepřekonatelná ... Vyzkoušejte!





Suroviny:

škvarky podle chuti
500 g hladké mouky
200 g sádla
130 ml odstátého piva
1 celé vejce
20 g droždí (půl kostky)
lžička cukru
lžička mletého bílého pepře, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu
1 vejce na potření a hrubozrnná sůl a celý kmín na posypání



Droždí utřeme s cukrem do tekuta, zasypeme lžičkou mouky, přidáme trochu vlažné vody, dobře rozmícháme a dáme na teplé místo, aby vzešel kvásek. Škvarky rozdělíme napůl a jednu polovinu umeleme nebo pokrájíme na jemno. Mouku, sůl a koření promícháme a uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přilijeme pivo, kvásek a přidáme změklé sádlo a pokrájené škvarky. Vařečkou zaděláme kompaktní těsto, ke kterému přidáme druhou polovinu celých škvarků a zapracujeme je dovnitř. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout tak dlouho, dokud alespoň dvakrát nezvětší svůj objem. Pak ho rozdělíme na stejně velké díly, ze kterých rukama tvarujeme malé koule. Ty na plechu dotvarujeme na placku, povrch odzdobíme mřížkou (nožem nebo klasickou kulatou mřížkou na krájení uvařených brambor), potřeme rokvrdlaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Placky pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů dozlatova a dokřupava.












Žádné komentáře:

Okomentovat