pondělí 15. prosince 2014

SKOŘICOVÉ KARTIČKY


Recept je z babiččiny kuchařky a je variantou na linecké cukroví (jak na něj se můžete podívat ZDE), proto se nedivte, že se suroviny i postup v podstatě téměř shodují (a s těstem se pracuje samozřejmě stejně špatně jako u lineckého, jen tak příliš nezáleží na tvaru, takže nemusíte být nijak zvlášť úzkostliví). :-) Původní kartičky měly být velikosti klasických hracích karet, zdobené mandlemi ve všech čtyřech rozích, ale z pochopitelného důvodu jsem se je pro vánoční cukroví rozhodla péct menší.


Suroviny:

250 g polohrubé mouky
90 g moučkového cukru
160 g másla
1 žloutek
lžička sušené citronové kůry, skořice podle chuti (ale je to skořicové cukroví, takže spíš více než méně)

Postup (obecně o cukroví si prosím přečtěte TADY):

Sypké suroviny sesypeme do mísy a důkladně promícháme. Pak přidáme žloutek a změklé máslo a rukama vypracujeme hladké těsto (není třeba se lekat, že i po dlouhém hnětení se bude trochu drolit). Těsto je opravdu nutné nechat důkladně odležet, jinak se bude rozpadat. Druhý den ho rozválíme na velmi tenkou placku (čím tenčí, tím lepší, ale musí se z ní dát pohodlně vykrajovat) a vykrajujeme malé kartičky, které širším nožem přenášíme na máslem vymazaný plech, potíráme je rozšlehaným vejcem a zdobíme polovinou mandle. Pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů, dobu je třeba odhadnout podle tloušťky těsta a trouby. Těsto má tendenci rychle tmavnout, takže je třeba ho dobře hlídat.





Žádné komentáře:

Okomentovat