aneb návod, jak dobře a efektivně spotřebovat hromadu nevyužitých bílků z ostatního pečení. :-) Recept je převzatý, ale tolikrát a je tak notoricky známý, že neuvádím odkaz, protože poměry jsou většinou v receptech stejné.
Suroviny (obecně o cukroví si prosím přečtěte TADY):
6 bílků
150 g moučkového cukru
150 g hladké mouky
150 g ořechů / mandlí
Postup:
Vyšší formu (např. na srnčí hřbet) vyložíme pečícím papírem. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, do kterého prosejeme moučkový cukr a důkladně ho zašleháme. Poté po částech prosíváme i mouku, kterou opatrně vmícháváme např. stěrkou tak, aby sníh nespadl. Nakonec vmícháme celé ořechy nebo mandle. Ihned plníme formu (aby sníh nespadl) a pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů přibližně půl hodiny, dokud těsto navrchu a po okrajích nezrůžoví. Takto upečený chlebíček vyndáme i s pečícím papírem z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout (máme-li čas, je lepší nechat ho stát do druhého dne, aby důkladně proschnul). Poté ho dobře nabroušeným nožem krájíme na tenké plátky, které skládáme na plech a pečeme (či spíše sušíme) na 100 stupňů opět dorůžova. Skladujeme na rozdíl od jiného cukroví v suchu a teple, aby neztratil křupavost.
Žádné komentáře:
Okomentovat