tedy původně nepečený salám, ale nazývat vánoční cukroví salámem, to se mi nějak příčí. Pořád dokola se mi v představách vrací kolečka klobásy obalená v cukru (a to je nehezká představa). :-)
fíky
datle
ořechy
kandovaná pomerančová kůra
sušené brusinky
sušené meruňky
kokos
...
- to všechno v různých poměrech podle chuti, převládat by měly fíky a datle, protože dobře pojí
sušené meruňky
kokos
...
- to všechno v různých poměrech podle chuti, převládat by měly fíky a datle, protože dobře pojí
1 - 2 žloutky (žloutek je možné vynechat, v takovém případě je třeba použít méně kokosu)
Postup:
Fíky, datle, ostatní ovoce a ořechy umeleme na jemno (používám k tomu klasický food procesor, ale často se pěkně zapotí, takže máte-li k dispozici mlýnek, volte raději ten). Pomerančovou kůru pokrájíme nožem na drobné kostičky (vytvoří v salámu mozaiku), stejně tak brusinky. Všechno ovoce a ořechy dáme do mísy a rukou důkladně prohněteme, aby se směs spojila. Přidáme žloutek a pak přisypáváme kokos tak dlouho, dokud nemá směs správnou hustotu. Poté z ní vytvarujeme podlouhlý váleček o volitelné tloušťce, který obalíme v mletých oříšcích nebo kokosu, zabalíme ho do alobalu a necháme ho v chladu odpočívat - alespoň přes noc. Poté ho krájíme ostrým nožem na tenká kolečka. Z hmoty také můžeme tvarovat kuličky a vkládat je do papírových košíčků.
Žádné komentáře:
Okomentovat