Recept je z babiččiny kuchařky a pokud vás stejně jako mě zarazí použitá polohrubá mouka, vůbec se nebudu divit. Měla jsem z něho trochu strach, ani za mák jsem mu nevěřila. Oprávněně, to musím přiznat. Těsto se hůř zadělává a o něco hůř se s tím také pracuje. Není tak kompaktní, jako loňské z hladké mouky, lehce se drolí a při vykrajování je třeba větší trpělivosti. Musím ovšem uznat, že slovo "křehkost" nabylo s tímhle receptem úplně nový rozměr a polohrubá mouka rozhodně není pouhý rozmar. Mňam!
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
90 g moučkového cukru
160 g másla
1 žloutek
lžička sušené citronové kůry, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku
Postup (obecně o cukroví si prosím přečtěte TADY):
Sypké suroviny sesypeme do mísy a důkladně promícháme. Pak přidáme žloutek a změklé máslo a rukama vypracujeme hladké těsto (není třeba se lekat, že i po dlouhém hnětení se bude trochu drolit). Těsto je opravdu nutné nechat důkladně odležet, jinak se bude rozpadat. Druhý den ho rozválíme na velmi tenkou placku (čím tenčí, tím lepší, ale musí se z ní dát pohodlně vykrajovat) a vykrajujeme libovolné tvary, které širším nožem přenášíme na máslem vymazaný plech. Pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů, dobu je třeba odhadnout podle tloušťky těsta a trouby. Těsto má tendenci rychle tmavnout, takže je třeba ho dobře hlídat. Po upečení cukroví mažeme marmeládou a slepujeme k sobě.
Žádné komentáře:
Okomentovat