Domácí salko oceníte třeba při přípravě vaječného likéru. Pokud ho připravujete jen malé množství, pravděpodobně vás jedna plechovka kupovaného Salka nezruinuje. Pokud ho ovšem potřebujete více, je pro vás salko domácí ta lepší varianta. A to především z důvodu nízké pořizovací ceny (a hezkého pocitu z dobře vykonané práce samozřejmě :-) ). Na jeho výrobu si vyhraďte jeden větší hrnec, nejlépe se silnějším dnem, velkou lžíci na míchání a přibližně půl hodiny času, po kterou nebudete nikam odcházet, aby se vám salko nepřipálilo (a v počáteční fázi nevykypělo, jen málo je kuchyňských pohrom horších než připálené mléko).
Suroviny:
500 ml plnotučného mléka
200 g cukru krupice
Postup:
Cukr vsypeme do mléka, které za stálého míchání přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen na nižší teplotu a necháme ho jen lehce probublávat. Takto ho vaříme za občasného promíchání přibližně půl hodiny.* Hotové salko slijeme do čistých lahví a uložíme do chladu.
Žádné komentáře:
Okomentovat