pátek 28. listopadu 2014

VANILKOVÉ ROHLÍČKY







Suroviny:


260 g hladké mouky
100 g ořechů a mandlí (ořechy nejlépe lískové)
50 g moučkového cukru
200 g másla
2 žloutky
3 lžíce vanilkového cukru (domácí TADY)
1 vanilkový lusk (vanilkový extrakt, domácí TADY)






Postup (obecně o cukroví si prosím přečtěte TADY):

Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a nožem z něho vyškrábneme dužinu (semínka). Ta prsty rozdrolíme v trošce cukru, aby se do těsta lépe zapracovávala.* Všechny sypké suroviny včetně vanilky a jemně mletých ořechů a mandlí důkladně promícháme, pak přidáme žloutky a změklé máslo a rukama vypracujeme kompaktní těsto. To necháme do druhého dne uležet v lednici. Druhý den z něj tvarujeme rohlíčky a pečeme je v předehřáté troubě na 150 stupňů dorůžova.

* do těsta přidávám i dvě lžíce vanilkového extraktu pro ještě intenzivnější vůni






2 komentáře: