Recept je z babiččiny kuchařky. Já si k němu přidala o něco více mouky, protože těsto bylo moc řídké. Tak, že nešlo ani prohníst. I tak jsou ale pracny báječné a oproti loňskému fiasku s "ověřeným" receptem naprosto nesrovnatelné. :-) Kuchařka mě tedy co se medvědích tlapek nezklamala. Receptů na cukroví bohužel obsahuje jen velmi málo, což mě vážně mrzí, protože se mi podle ní peče moc dobře.
Suroviny:
140 g hladké mouky (+ přidat podle potřeby přímo při hnětení)
70 g moučkového cukru
50 g ořechů a mandlí
1 lžíce kakaa
100 g másla
1 celé vejce
čtvrt sáčku prášku do pečiva
lžička citronové kůry, po půl lžičce mleté skořice a hřebíčku
Mouku, cukr a kakao prosejeme do mísy. Přidáme zbylé sypké suroviny včetně jemně namletých ořechů a mandlí a promícháme. Poté přidáme na plátky nakrájené máslo a vejce a rukama vypracujeme hladké těsto. To necháme přes noc odpočívat v lednici. Druhý den z něj uždibujeme stejně velké kousky a plníme jimi formičky tak, aby v těstě zůstala malá prohlubeň (tedy ne zcela do rovna, těsto během pečení ještě nabude). Pracny pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů přibližně 15 minut, ale pečení je třeba si ozkoušet podle vlastní trouby. Ještě horké cukroví vyklápíme z formiček. V moučkovém cukru ho obalujeme buď vychladlé, nebo ho jen navrchu slabě pocukrujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat