sobota 25. října 2014

ČESNEKOVÁ POLÉVKA S VEJCEM A BRAMBOREM


Venku je zima. Už i já přemýšlím, že odložím letní sandály a pořídím si něco teplejšího. Tuhle jsem pořádně zmokla a protože už pár dní předtím jsem řádně nastydla, chytla se mě nějaká choroba a pár dní mi nebylo vůbec dobře. Takovéhle počasí, to přímo vyzývá k zahřívání. Nevím, jak to máte vy, ale pro mě je mnohem jednodušší se v zimě zahřát, než se v létě ochladit. A navíc to mám ráda. Člověk venku promrzne a celého ho to profučí a když pak přijde domů, do teplé Jeskyně, o to víc si to užije. Baví mě důkladně se zapářit v koupelně, vzít si teplé ponožky a bačkory a pak si uvařit horký černý čaj s rumem a kostkou cukru nebo si ohřát něco teplého k jídlu do žaludku (a vzít si do postele kočku a vůbec :-) ). A tak už zase pravidelně vařím polévky. No a protože ta choroba, tak je aktuální česnečka na vyhnání červa z těla. Mám dojem, že to píšu asi ke každé polévce, ale i tahle je náramně jednoduchá. Stačí jen překonat počáteční oplétačky s loupáním česneku. 


Suroviny:

1 - 2 celé palice česneku (záleží jak kdo rád, já se přikláním k tomu druhému číslu, obzvlášť, když jde o lék)
4 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
3 větší brambory
2 vejce
sýr Gouda
vývar
pepř, sůl, majoránka

Postup:

Česnek oloupeme, 2 - 3 stroužky si odložíme stranou a zbytek prolisujeme. Tento krok je lepší udělat dopředu, protože postupným lisováním do hrnce by se prodloužila doba restování a česnek by mohl zhořknout. Chceme-li, můžeme každý jednotlivý stroužek podélně rozříznout a vydloubnout klíček, který je uvnitř (chuť česneku se tím zjemní, klíček může za silný pach česneku z úst a za pálení žáhy, jeho odstraněním se potíže mírní). V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Teď přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání ho krátce orestujeme, aby se rozvoněl. Ihned ho zalijeme studeným vývarem nebo vodou (ne bujonem, jestliže platí, že jakýkoliv vývar je lepší než voda, platí také, že jakákoliv voda je lepší než bujón) a důkladně rozmícháme, aby jíška nezhrudkovatěla. Základ osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přisypeme na kostičky nakrájené brambory a vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkké, minimálně ale 15 minut. Teprve poté přidáme majoránku. V hrníčku lehce rozkvrdláme obě vejce a za stálého míchání polévky je vlijeme dovnitř. Polévku odstavíme tak, aby se už nevařila a prolisujeme do ní zbytek česneku, který jsme si předtím dali stranou. Polévkou na talíři přeléváme na kostičky nakrájený sýr. Podávat ji můžeme také s krutony z pečiva.










Žádné komentáře:

Okomentovat