úterý 16. září 2014

CUKETOVÉ CHUTNEY

My cukety nepěstujeme, my cukety dostáváme. Zaplať pánbůh, abych tak upřímně napsala. :-) Cuketa je sice náramná potravina, ale jak tak už měsíc pozoruju vařiče a kuchaře kolem sebe, odmítám se každoročně v sezóně stávat jejím otrokem. Roste rychle, ba přímo zběsile, a jsou jí hromady. No a ty, člověče, nezpracuj to! Vždyť by to byl hřích. Jó - koláče, marmelády, knedlíky, guláše, polévky, bábovky, řízky, bramboráky, placky, sekaná, cuketa zapečená, plněná, na zelí, nakládaná ... Nic proti. Ale ne všechno a ne během jednoho měsíce. :-) Letos jsme zatím dostali cukety čtyři. Dvě zelené, monstrózní, které zatím odpočívají v lednici a dvě žluté, křehké a na koukání vážně moc hezké, které jsem se rozhodla zpracovat na chutney (čti čatní či čatný - schválně, kdo to řekne třikrát rychle za sebou), které je původním pokrmem tradiční indické kuchyně a užívá se všude tam, kde chceme jídlo doplnit nebo ozvláštnit. Výborné je s grilovaným masem, ale klidně si ho můžete frknout i k té slovutné cuketě. :-) A když Indie, tak pěkně po indicku. Přiznávám se rovnou, že jsem úplně přesně nedodržela správný postup. Chutney jsem v závěru rozmixovala tyčovým mixérem, i když by se mělo nechat spíš úplně rozvařit. No jo, jsem holka netrpělivá. I když na druhou stranu, já beztoho houby vím, jak je to správně. Žádný Ind se mnou totiž nebydlí.



Suroviny:

libovolné množství cukety
kolik cukety, tolik jablek
na dochucení kapku octa a trochu cukru
a pak (toho všeho opatrně a podle chuti, zkrátka přidáváme a ochutnáváme):
pepř, sůl
hřebíček
kari (doplníme ještě kurkumou, obzvlášť máme-li žluté cukety, je to všechno pak ještě žlutější)
paprika
zázvor
chilli (nebo cayenský pepř)
koriandr
cumin (římský kmín)
nové koření
skořice
kardamom
...


Postup:

Velké cukety - ty co mají už hodně tvrdou slupku - oloupeme a zbavíme semínek (já neloupala a neodsemínkovávala nic, přišlo mi to škoda a v chutney to ani není cítit), menší necháme celé, jen je dobře omyjeme. Nakrájíme je na malé kostičky, podlijeme trochou vody, lehounce je osolíme a přiklopené poklicí necháme na mírném plameni dusit do změknutí. Mezitím si oloupeme a odjadřincujeme jablka (ač nejsem příznivcem loupání, tady to doporučuji, aby se jablka pěkně rozvařila, slupky i jadřince ovšem do zrníčka sníme, aby nic nepřišlo nazmar, obzvlášť máme-li jablíčka domácí) a rovněž je nakrájíme na kostičky. Přihodíme je k měkké cuketě a opět dusíme tak dlouho, dokud i ona nezměknou. Celý základ rozmixujeme tyčovým mixérem. Nemusíme úplně na jemno, ovšem konzistence zcela záleží na individuální chuti každého. Teprve poté chutney dochutíme kořením, cukrem a octem. Necháme ho ještě přibližně 15 minut podusit, aby se všechny chutě spojily, a pak ho ještě horké plníme do sklenic, které postavíme na víčko a necháme úplně vychladnout.








2 komentáře:

  1. Jak dlouho to vydrží ve sklenicích?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od října 2014 ho mám pořád ve sklenicích v komoře a je v pořádku. :-)
      Ale pokud si nejste jistá, klidně ho ještě zavařte.

      Vymazat