- ve vlastní šťávě, což je způsob, který se mi líbil nejvíc.
Takhle zavařené švestky vypadají náramně, i když mě trochu znervózňuje, že jsou některé z nich ve sklenici na suchu. Ovšem jestli se zkazí nebo ne, to si dopředu nijak ověřit nemůžu, takže budu jen doufat a v zimě se uvidí. :-) Zavařovala jsem v myčce, protože mi to momentálně přišlo jako nejjednodušší řešení (a také nemám žádný vhodný hrnec, do kterého by se mi sklenice vlezly). Sklenice jsem prostě naskládala do myčky víčkem nahoru a nechala je projet celým programem (ten nejteplejší a nejdelší, v případě mojí myčky je to 70 stupňů a přibližně dvě a čtvrt hodiny).
Takhle zavařené švestky vypadají náramně, i když mě trochu znervózňuje, že jsou některé z nich ve sklenici na suchu. Ovšem jestli se zkazí nebo ne, to si dopředu nijak ověřit nemůžu, takže budu jen doufat a v zimě se uvidí. :-) Zavařovala jsem v myčce, protože mi to momentálně přišlo jako nejjednodušší řešení (a také nemám žádný vhodný hrnec, do kterého by se mi sklenice vlezly). Sklenice jsem prostě naskládala do myčky víčkem nahoru a nechala je projet celým programem (ten nejteplejší a nejdelší, v případě mojí myčky je to 70 stupňů a přibližně dvě a čtvrt hodiny).
švestky
třtinový cukr
rum
Postup:
Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a půlky skládáme do sklenic slupkou nahoru. Během zavařování ztratí ovoce na objemu, takže se nemusíme bát sklenici řádně napěchovat. Dáváme při tom ale pozor, abychom švestky nerozmačkali. Navrch švestek nasypeme vrchovatou lžičku třtinového cukru a přilijeme zhruba tak lžíci vanilkového extraktu a lžíci rumu (množství všeho přizpůsobujeme velikosti sklenic a našim individuálním chutím). Zavaříme podle zvyku, sklenice otočíme na hlavičku a necháme vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat