pátek 20. června 2014

BÍLÁ PIKANTNÍ RYBÍ POLÉVKA


Suroviny:

Na vývar:
rybí kostra a odřezky z jedné ryby
polovina menší mrkve, petržele a kousek celeru zhruba ve stejné velikosti
1 malá cibule
1 stroužek česneku
lžička fenyklových semínek
10 kuliček pepře
sůl

Na polévku:
čerstvý rybí vývar
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
100 ml smetany
lžička mletého zázvoru
lžička mleté pomerančové kůry
100 ml bílého vína


Postup:

Rybí kostru a odřezky důkladně propláchneme a společně s pokrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem ji vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme fenykl a pepř, lehce osolíme a přivedeme k varu. Jakmile začne vývar vřít, snížíme teplotu na nejnižší plamen a táhneme těsně pod bodem varu přibližně hodinu. Mezitím si z másla a hladké mouky umícháme světlou jíšku, kterou zalijeme vínem a necháme ho částečně odvařit. Hotový vývar přecedíme přes jemné síto a důkladně rozmícháme s připravenou jíškou. Tekutinu opět přivedeme k varu, přidáme zázvor a pomerančovou kúru a vaříme na mírném ohni cca 20 minut. Po této době polévku ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme více koření. Ke konci vlijeme smetanu, přidáme maso obrané z uvařené kostry a promícháme. Podáváme třeba s krutony z pečiva a čerstvou petrželkou.





Žádné komentáře:

Okomentovat