sobota 3. května 2014

PEČENÉ KUŘE, BRAMBOROVÁ KAŠE NASTAVENÁ POHANKOVOU KRUPICÍ



Suroviny:

1 celé kuře
4 lžíce másla
pepř, sůl
(na doplnění sterilované kukuřičné klásky nebo třeba kukuřici a hrášek)

Postup:

Kuře omyjeme, osušíme, odřízneme kus kůže v krční části a biskupa (kdo ho považujete za vybranou lahůdku, samozřejmě vás k tomu nenutím :-)) a svážeme mu zadní nožky kuchyňským motouzem. Důkladně ho osolíme (zvenku i zevnitř), opepříme a vložíme do pekáče. Poklademe ho plátky másla a pár jich vložíme i dovnitř. Klásky (kukuřici, hrášek) poklademe kolem dokola kuřete a lehounce je osolíme. Pečeme v předehřáté troubě hodinu až hodinu a půl. Prvních půl hodiny necháme troubu běžet na plný výkon, pak ji stáhneme na teplotu někam okolo 100 stupňů a dopékáme do měkka. Na posledních 15 minut sundáme víko, aby se kůže vypekla dokřupava. Kuře během pečení pravidelně podléváme a také ho kontrolujeme, aby se nevysušilo (já ho v troubě mívám i dvě hodiny a ještě se mi to nestalo, tohle bylo dokonce kuře rekordman, protože v ní strávilo ještě o půl hodiny déle - nestává se mi, že by se vysušilo, ale často to slýchám, tak dávejte pozor). Recept na kaši najdete TADY.






Žádné komentáře:

Okomentovat