neděle 25. května 2014

OVOCNÝ KOLÁČ S PUDINKEM



Suroviny:

Těsto:
250 g hladké mouky
120 g másla
1 celé vejce
50 ml mléka
2 lžíce vanilkového cukru

Náplň:
1 vanilkový pudink
500 ml mléka
2 - 6 lžic cukru krupice (podle použitého ovoce)
ovoce (v tomto případě jahody, ostružiny, červený rybíz)




Postup:

Mouku, změklé máslo, vejce, mléko a cukr smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet. Poté ho natlačíme do formy v tenké vrstvě tak, abychom utvořili na všech místech stejně vysoký okraj. Těsto na dně formy důkladně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě do růžova. Poté korpus vyndáme, necháme ho vychladnout a podklademe ho ovocem (ideálně v jedné vrstvě a ne příliš nahusto, aby se pudink dostal až na dno korpusu). Ve studeném mléce rozmícháme puding a cukr, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni do úplného zhoustnutí (nebo podle návodu na obalu). Když je pudink hotový, nalijeme ho na připravené ovoce až po okraj korpusu. Koláč uložíme do lednice a necháme důkladně vychladit.

Já jsem pro ovocnou chuť a barvu část mléka v pudinku nahradila bezinkovým likérem. Lze ale samozřejmě použít i oblíbenou šťávu, nebo nechat pudink původní. Koláč můžete podávat ozdobený šlehačkou nebo čímkoliv jiným. My to tak rádi nemáme, takže jsme zdobení vynechali (obzvlášť k snídani :-) ).

Dobrou chuť!




Žádné komentáře:

Okomentovat