![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkn7BeP-e0qb4WsKW_ifHRYfcnoTpiE-p_cozb2GlXThaVOOWWFhwmfvU5t65lTBtSFXF63y3LyH9pARz48OLaYpLo6HUHcPG1fUkhU_QygZj6jlSlXQhfgBGPuJx86uWL1wp_EMJtK8A/s280/DSCN6595.JPG)
Protože se teď intenzivně snažím kvůli blížícímu se stěhování spotřebovat co nejvíce potravin uložených na mrazáku, moc už nám toho tam nezbývá. A protože jsem si zvykla na ten luxus, že není-li zrovna nakoupeno a je třeba uvařit, na mrazák sáhnu a vždycky něco vylovím, zjistila jsem s překvapením, že není z čeho vařit. V šuplících se momentálně povaluje jen něco zmražených holubinek, špek na špikování, sáčky s vývarem a něco ovoce a vůbec věci, které se hodí do jídel spíš jako přísady, než že by se z nich dalo uvařit samostatné jídlo. A tak přišla po docela krátké době opět řada na kapra. Po počáteční nedůvěřivosti ho teď jíme poměrně často. Mám z toho radost, protože nejenže je to jídlo chutné, rychlé a zdravé, ale také k němu máme neustálý přístup. A také mě to těší, protože jsem se přesvědčila, že ho umím připravit tak, že přesvědčí i zapřísáhlého nekaprožrouta. :-) Takže tady je jedna z dalších variací, vlastně je to kapr pořád na jedno brdo (smažený v másle na pánvi je prostě nejlepší, nemůžu si pomoct), jen koření se mění. Třeba to ale přece jen někoho inspiruje. Tak dobrou chuť a nebo aspoň dobré pokoukáni!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoNSz4SDlxJvY3ij1HyyFiYu5Th0EpTc-H2ZzTEOqjawNpwIsq2SqmImEskesyjeLufpSTEurv7suxPSTumUab0s1nZXfgs8_EYxvXmRdHCZJFK0-9wd8xCA9gby9YrsFsgo9OXNGNr-I/s280/DSCN6598.JPG)
Suroviny:
porce kapra podle počtu strávníků
hladká mouka
máslo, olivový olej
2 zralá rajčata
čerstvá petrželka
pepř, sůl, bazalka, oregáno
Postup:
Rajčata rozkrojíme na poloviny a vložíme do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Lehce je osolíme, posypeme bazalkou a oregánem a zakápneme olejem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě do měkka (cca 20 - 30 minut). Kapří filety opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme je, lehce opepříme a rovněž okořeníme podle chuti oregánem a bazalkou. Pak každou porci z obou stran obalíme v hladké mouce a ihned smažíme na pánvi s rozpáleným máslem a olivovým olejem - nejprve kůží dolů. Jakmile je cca po 5 minutách křupavá, filet otočíme, stáhneme teplotu a necháme je dodělat, opět přibližně 5 minut. Podáváme s brambory vařenými ve slupce a čerstvou petrželkou. Brambory a kapra ještě na talíři přelijeme rozpuštěným máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat