úterý 13. ledna 2015

ČOČKOVÁ POLÉVKA S KYSANÝM ZELÍM A PRAŽSKOU ŠUNKOU

podle Romana Vaňka. Pokud máte jako já rádi nakyslé polévky, budete mít zaručeně rádi i tuhle.



Co se čočky, brambor, šunky a zelí týká, na poměry a odvažování v takových jídlech já většinou moc nedám, ale kdo se tím chcete řídit, uvádím gramáže tak, jak jsou uvedeny v kuchařce. Ostatní podle oka.

Suroviny:

400 g čočky
400 g brambor (já tentokrát použila v troubě pečené zbylé od oběda)
300 g pražské šunky
300 g kysaného zelí
lžíce másla
2 stroužky česneku
kelímek zakysané smetany (vyberte si nějakou vysokoprocentní, ať dá polévce ten správný šmak a nezdrcne se)
vývar (já tentokrát použila jen vodu)
sůl, špetka drceného kmínu
(podle kyselosti zelí a vlastní chuti případně kapku octa na dochucení)


Postup:

Přebranou čočku namočíme přes noc do vody. Před použitím ji slijeme a propláchneme důkladně studenou vodou. V hrnci ohřejeme vodu (vývar), vsypeme do ní čočku a uvaříme ji do měkka. Poté přidáme vymačkané a pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory (protože jsem použila brambory už pečené, přidala jsem je do polévky až ke konci tak, aby se jen prohřály), prolisovaný česnek a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím na rozpáleném másle osmažíme na kostičky nakrájenou šunku, ke které přisypeme kmín, aby se rozvoněl. Do polévky zamícháme zakysanou smetanu, přidáme šunku, případně dosolíme či dochutíme octem a můžeme podávat.
















Žádné komentáře:

Okomentovat