(Inspirace od Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila)
Suroviny:
1 kg očištěné telecí kýty nebo plece
250 ml smetany
3 střední cibule
2 bobkové listy
6 kuliček černého pepře
2 kuličky nového koření
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce mleté sladké papriky
1,2 l kuřecího vývaru
4 lžíce jíšky z másla a hladké mouky
sůl, pepř
2 lžíce másla
Postup:
Maso nakrájíme na větší kostky a v horké vodě oblanšírujeme.
Na rozpuštěném másle v kastrolu necháme zrůžovět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, rajský protlak a zarestujeme. Osolíme a opepříme a zalijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Přidáme koření a dusíme pod pokličkou doměkka. Občas zamícháme a případně dolijeme vývar. Když maso změkne, dohustíme jíškou a provaříme.
Maso společně s kořením přendáme na talíř. Do omáčky přidáme smetanu, rozmixujeme a krátce provaříme. Pak vrátíme maso do hrnce.
Můžeme podávat s plochými nudlemi nebo špeclemi (v tomto případě s pečenými brambory).
Žádné komentáře:
Okomentovat