středa 12. března 2014

KUŘECÍ JÁTRA NA SMETANĚ


Pokud se chcete podívat, co na kuřecí játra říká babiččina kuchařka z roku 1968, klikněte SEM:


Suroviny:

500 g kuřecích jater
trochu mléka
2 větší cibule
lžíce mouky
lžíce sádla
250 ml vývaru
200 ml smetany
pepř, sůl





Postup:







Játra očistíme - odblaníme, odstraníme tuk a žluté části v místech, kde byla žluč. Pak je překrájíme na menší kousky. 







Odkrojený odpad dejte třeba kočce, pokud u ní bydlíte, beztoho by vám po dobu přípravy nedala pokoj. A za kousky syrových jater vás bude milovat!









Játra vložíme do misky a zalijeme mlékem. Necháme odstát nejlépe přes noc, ale stačí i hodina.







Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle osmažíme dozlatova. Přidáme lžíci mouky a umícháme jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem a smetanou (studeným proto, aby se v omáčce nenadělaly cucky). Přidáme játra i s mlékem, opepříme a společně dusíme alespoň 20 minut. Poté odklopíme pokličku, játra osolíme a vaříme ještě tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina nezredukuje na požadované množství. Celé jídlo je také možné doplnit slaninou. V tom případě ji nakrájejte na kostičky (cca 100 g), restujte hned na začátku postupu a použijte o polovinu sádla méně. Podáváme nejlépe s dušenou rýží, s vařenými bramborami, a nebo třeba s čerstvým chlebem (návod jak upéct domácí chléb z droždí najdete TADY





Žádné komentáře:

Okomentovat