podle Romana Vaňka.
To jsem tuhle byla tak nějak otrávená, že se mi nic moc nechtělo, a přece jsem chtěla uvařit něco teplého do žaludku. Otevřela jsem lednici a hned na mě vypadla kapusta (ostatně jako posledních čtrnáct dní každý den, hlávka, kterou jsem nedávno koupila, byla fakt nestandardně velká), takže otázka "Z čeho?" byla okamžitě vyřešená. Zbývalo zjistit, jak na to. Nijak jsem se s tím nepárala a rovnou otevřela Vaňkovu kuchařku. Našla jsem jednoduchý a rychlý recept na kapustnici (nic jsem v tu chvíli neuvítala víc) a během půl hodiny bylo uvařeno. Potěšilo mě i to, že jsem do ní mohla spotřebovat klobásu, která by už brzy také měla něco za sebou. :-) Až teprve večer jsem zasedla k internetu, abych porovnala recepty. S velkým překvapením jsem zjistila, že pod názvem "kapustnica" se najde ledasco. Nejvíc mě zmátla častá podobnost se zelňačkou nebo valašskou kyselicou, což se ovšem záhy vysvětlilo, neboť jsem zapomněla, že kapusta je slovensky zelí - odtud tedy ta zelňačka. Ostatně můžete kouknout sami, třeba SEM. Moje (Vaňkova) kapustnica je ovšem opravdu a pouze z naší české kapusty (skoro by se mi chtělo protestovat, že ne tedy kapustnica, ale prostě a jednoduše kapustová polévka) a obsahuje nebývale málo ingrediencí:
Suroviny:
1 menší kapusta (z mojí už tak dost obrané bohužel postačila pouhá polovina)
1 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce másla
1,5 lžíce mouky
vývar
klobása
sůl, pepř
Postup:
Půlku másla rozehřejeme v hrnci a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, ke které následně přidáme na malé kousky nakrájenou kapustu a česnek. Společně všechno orestujeme, pak zaprášíme moukou, znovu krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme asi dvacet minut. Poté přidáme na kolečka nakrájenou a na zbytku másla osmaženou klobásu.
Žádné komentáře:
Okomentovat