středa 5. března 2014

DALAMÁNKY

(inspirace od Romana Vaňka)

Suroviny:

350 g pšeničné hladké mouky
150 g žitné hladké chlebové mouky
15 g droždí
325 ml vlažné vody
13 ml octa
3 g drceného kmínu
4 g drceného fenyklu
10 g soli

Postup:

Do mísy nalijeme vlažnou vodu. Přidáme ostatní suroviny a vařečkou zaděláme hladké, nelepivé těsto (pro ruční zadělávání doporučuji přidat o trochu více vody). Ručně to bude trvat cca 15 minut. Po zadělání těsto rozdělíme na dvanáct kousků, vytvarujeme bochánky a necháme pod potravinářskou fólií kynout, dokud dvakrát neznásobí svůj objem. Z bochánků pak vytvarujeme placaté ovály a od kratší strany smotáme do válečků. Obalíme je v žitné mouce a necháme znovu kynout. Když vykynou, na horní straně je podélně nařízneme, řez navlhčíme vodou a posypeme hrubou solí, celým kmínem a fenyklem. 
Jelikož nemám u plynové trouby stupně, rozehřívám ji na nejvyšší teplotu. Rozprašovačem nastříkáme na stěny trouby vodu tak, aby se uvnitř vytvořil oblak páry (vzhledem k tomu, že mám plynovou troubu, všechno peču tak, že na dno trouby postavím pekáček s vodou - zavlažování příliš nefunguje, hasí oheň ). Ihned dáme od trouby plech s dalamánky, o něco stáhneme teplotu a pečeme cca 20 minut (po 5 minutách troubu otevřeme a krátce odvětráme).


Žádné komentáře:

Okomentovat