středa 5. března 2014

BAZALKOVÝ OLEJ, BAZALKOVÝ OCET

Čerstvé bazalkové lístky napěchujeme do sklenic nebo lahví. Jednu zalijeme olivovým olejem tak, aby byly všechny lístky ponořené, druhou octem. K obojímu můžeme přidat rozkrojený stroužek česneku (opatrně s množstvím, aby nepřebil chuť a vůni bazalky).

Olej:
Sklenici s oleje zavíčkujeme a vložíme do vodní lázně. Ohříváme v mírně vroucí vodě cca 10 minut (pozor, olej delším zahříváním nabude trochu na objemu, proto neplňte sklenici až po okraj). Po prohřátí odstavte a nechte alespoň dva týdny odpočívat na tmavém místě. Poté slijte přes čisté plátýnko do čisté lahve. V případě rychlé spotřeby můžete předtím olej doplnit ještě čerstvou bazalkovou pastou - bazalku rozmixujeme s trochou oleje a přidáme do lahve. Takto upravený olej ale nelze moc dlouho skladovat.

Ocet:
Sklenici s octem rovněž nechte dva týdny odstát, poté slijte.

Obojí nejčastěji používám jako zálivku do salátů.





Žádné komentáře:

Okomentovat